tirsdag 26. mars 2013

Hvorfor feirer vi påske?

De kristne har en egen oppfatning av hvorfor vi feirer påske, den deler ikke jeg, ikke som noe annet enn en historie fra gammelt av. Som humanetiker har jeg selvsagt ingen gud jeg tror på, jeg tror på at alle mennesker har en fri tanke. Jeg tror på livet.

På Humanetisk forbund sine nettsider ble det i dag publisert en artikkel som har overskriften; "Kjenn din påske!" Artikkelen forteller blant annet litt om de tradisjoner som etter hvert har oppstått i forbindelse med påskefeiringen og hvorfor den havner på forskjellige tidspunkter hvert år.

Påskeharen f.eks. har absolutt ingenting med den kristne tro å gjøre! At haren legger fargerike egg i påsken er en tradisjon fra 1800-tallets Tyskland, en tradisjon som senere har spredd seg videre i verden.
"Tradisjonen med å vente på at en overnaturlig skapning skal bruke natten til å overraske barna har vi for øvrig flere eksempler på: julestrømper som nissen fyller, gavene under treet, tannfeen som betaler for de løse tennene m.m."
Eggene og tradisjonen omkring disse, kan jo også, som artikkelen hentyder, ha noe med at påsken faller på våren (de fleste steder i verden, ikke her hos meg i nord). På den tiden hvor fuglene bygger reder og begynner å legge egg. Vi kan feire at det blir nytt liv og vår!

"I dag markerer mange påsken som en tid med fri og familiehygge, gjerne på fjellet, på sjøen eller hjemme, mens andre markerer den kristne høytiden med dens tradisjoner. Det som ofte er felles, er at det pyntes med gult, man spiser godterier og at mange ser påsken som en velkomst til våren." 

Det er godt å kunne ta påskeferie, vel vitende om at jeg ikke "snylter" på de kristnes helligdager. Vel vitende om at det finnes fellestrekk i mange religioner og for oss ikke-religiøse som gjør påskeferien til en tid med godterifylte pappegg og gul pynt!

God påske, alle sammen!

søndag 24. mars 2013

Ranatraskentur til Skistua!

I morres la jeg ut på skitur til Skistua for fangst av årets andre Ranatraskenklipp. Det pleier å være kjørt spor med tråkkemaskin opp dit, men det må ha vært en stund siden nå. Likevel var løypa hard og fin å gå i.

Men det ble en krevende tur dit denne gangen. Som vanlig hadde de purunge jentene som driver med hest vært og gått i hele bredden på den oppkjørte løypa med hestene. Hestemøkk gjorde at man måtte gå zikk-zakk for å ikke få møkka under skiene og dype fotspor gjorde at man hadde lite underlag å trø på. Vel, heldigvis går de ikke langt oppover med hestene, slik at sporet ble bedre etter hvert som jeg kom opp i høyden.

Rundt null grader og sol gjorde turen helt super. Jeg var godt fornøyd når jeg klippet Ranatraskenkortet mitt!

Det er lenge siden dere har sett bilde av meg her, så jeg måtte få med ett. Håret, som bærer preg av lue-bruk på bildet, er ikke så blond lengre og på fredag ettermiddag tok jeg saksa og klippet det... Det er "hundre år siden" jeg hadde pannelugg, men jeg tok sjansen og klippet det sånn - ja, for egen hånd. Etter å ha tatt litt av lengden og tynna det betydelig ut, ble jeg riktig så fornøyd. Nå er det ikke lenger nødvendig med hårstrikk for å holde håret unna øya!!!  (Avsporing...)

Vel, som dere ser; nydelige forhold ved Skistua i dag!!!

Da er det bare å glede seg til påsken setter inn for fullt og jeg kommer meg på nye turer!!!

Ranatraskentur til Stortjønna!

Lørdag 23. mars ble dagen for årets første Ranatrasken-tur. Ja, det ble dagen for årets første tur i det hele tatt. Og den resulterte også i årets første geocachefunn!!!

Stortjønna ligger lett tilgjengelig på Båmofjellet. Det er oppkjørt løype nesten rundt tjønna, sånn at å få klippet Ranatrasken-kortet på køta er bare en liten avstikker fra skisporet. Denne gangen var det skispor fra løypa og bort til køta, så jeg slapp å lage nye spor selv! :)

Turen startet fra Skillevollen alpinanlegg. Jeg jukset litt og tok skiheisen opp på fjellet, da ble det bare flatt og fint terreng å gå i. Solskinn og minus 4 grader. Det var kaldt å sette seg ned, så pausen ble kort... ;)

Det går et belte av cacher over fjellet; "Båsmofjellet Power Trail", jeg tok noen av dem i sommer, men langt fra alle, 2 eller 3 av de som var igjen var vinter-cacher, så jeg peilet meg ut den som lå kortest unna Stortjønna. Den fant jeg! Fantastisk å være i gang med geocaching-sesongen også! Det er snart 3 måneder siden forrige cachefunn...

Åh... det er så vanvittig godt å være i gang med tursesongen 2013!!!

fredag 22. mars 2013

Jeg GLEDER meg til "MEGA 2013"!!!

I sommer skal jeg dra på Geocaching-MEGA-Event i Finland! Jeg gleder meg som bare det og storkoser meg med planlegginga.

MEGA-eventet skal være i månedsskiftet juli/august, i en by som heter Mounio, helt nord i Finland. Ca. 20 mil fra treriksgrensa. Hele eventet varer i ei uke, men jeg skal bare være 4 dager. Det får holde. Et MEGA-event er rett og slett veldig mange geocachere som samles på ett sted. I skrivende stund er det ca. 300 team som er påmeldt. Det blir helt sikkert knallmorro å møte så mange med samme interesse som meg!!!

Planleggingen dreier seg ikke om selve eventet, for der gir aktivitetene seg selv; geocaching! Hotell har jeg bestilt der, så alle sånne ting er under kontroll. Nei, planegginga dreier seg om hvordan jeg skal komme meg til og fra Mounio.... Det er et stykke å kjøre, sånn ca 200 mil t/r og veldig mange mulige kjøreruter.

Jeg har tatt kopi av et stort Norge-Sverige-Finland-kart og har vandret gjennom geocaching-kartene på nettet og funnet de cachene som er mest aktuelle langs de aktuelle kjørerutene... Da skulle vel valget av kjørerute være grei; den veien som har flest cacher!!! :)

Foreløpig har jeg bestemt meg for å kjøre over Saltfjellet, via Narvik til Kiruna. Så fra Kiruna til jeg treffer Finland og E8. Derfra skal jeg først nord-vest-over til treriksgrensa, før jeg kjører i retur ett stykke lengre sør-øst for der jeg traff E8, til Mounio.

Etter eventet skal jeg nok en gang i retur, til det stedet jeg traff E8. Og så tenker jeg å kjøre sørover via Jokkmokk til Arvidsjaur, så nord-vest igjen, via Junkerdalen til Saltfjellet.

"Ekte mennesker" ville vel brukt ca. 30 timer i kjøretid på denne ruta. Jeg, som er geocacher, regner med å bruke mellom 80 og 90 timer. Å være geocacher gjør at bilkjøringen tar mange ekstra timer, for man stopper hele tiden - leter etter møkkete tuppevarebokser, signerer med falskt navn, legger boksen på plass og fortsetter ferden.

Inkl. eventet regner jeg med å bruke 8 dager på denne turen. Jeg har noen cacher jeg absolutt vil ha med meg; de 4 som er ved treriksgrensa, og en som heter Alcatraz (jeg får ta med gummibåt). Ja og så MEGA-eventet da - det er en cache det også!!!

Vel, vel... jeg må planlegge videre! :)
Ha en fortreffelig helg, folkens!!! ;)

Påskekake!

I går, mens jeg bakte brød, fant jeg ut at jeg skulle lage en påskekake. Jeg startet med å lage helt vanlig sjokoladekake i to brødformer. Det er bedre med to sjokoladekaker, nå som vi er så få i huset, enn å ha en stor. Den ene er det bare å fryse ned til en senere anledning! :)

Den ser egentlig ut som en forvokst banan... Men det er altså en sjokoladekake, med romfyll inni, så dekket med hvit smørkrem og et gult lokk av fondant. Siden jeg bare hadde to pakker med fondant, ble det bare nok til å lage lokkene til kakene og ingen pynt. Men hvem trenger pynt, bare kaka er god?

Og om kaka er god, det finner jeg ut når gutta kommer hjem fra skola og vi skal feire at påskeferien er startet!!! Gutta har skolefri i ei og ei halv uke og jeg har matpakke-smøre-fri i den samme perioden!!!

Jeg gleder meg til KAKE!!!

tirsdag 19. mars 2013

Påskestemning i Villa Utsikten!

Det er ennå en uke til påsken starter, men jeg bare måtte "tjuv-starte" litt med gule lys og påskekyllinger.

Siden det er heller lite påskepynt å finne i skuffer og skap hos meg, blir det i grove trekk bare et par gule kubelys, noen gule t-lys og de to påskekyllingene jeg laget for noen år siden.

På hytta har jeg en påskeduk jeg broderte for noen hundre år siden, så den skal jeg helt klart ta hjem. Men det blir nok ikke tidsnok til denne påsken, så den får heller pryde hjemmet neste påske! ;)

Planen for denne påsken er enkel; jeg skal jobbe i den stille uke, frem til skjærtorsdags morgen. De neste dagene håper jeg å få til 3 skiturer; til Tortenkøta, Skistua og Risfjellet. Blir det fantastisk vær blir det kanskje en tur til Stangfjellet også, men da må nok en av de andre turene utgå. Så mange dager er det jo ikke i påsken og turen til Stangfjellet er rimelig lang, selv om den går i ganske flatt terreng tar den noen timer...

Den eldste av småfolket reiser til Hamar på et stort "data-lan" i påsken. Jeg er overnervøs for den ferden, men han er jo snart 17 år, så da er det vel på tide å gjøre sånne reiser! ;)

Jeg og minstemann blir hjemme. Jeg regner med at han får mye besøk, så da ser jeg ikke mye til han heller. Men jeg skal nok kose meg mye likevel!

Påskeeggene ligger klare, fyllt til randen med godsaker. Det håper jeg de blir fornøyd med! ;)

Er det noen flere der ute i den store verden som er begynt å se frem mot påskeferie?

Jeg er så lei av vinter!!!

Tiden går og jeg skjemmes over hvor lite jeg oppdaterer bloggen. Det er ikke det at jeg ikke har ting å fortelle, meninger å diskutere eller prosjekter å vise frem... det er bare så vanvittig dårlig med tid!

Her slipper vinteren ikke taket. Den siste tiden har snøen igjen lavet ned i massevis, for at det så blir mildt igjen, noe som medfører takras i Villa Utsikten.

Takraset lander på den enorme verandaen, noe som fører til at det må måkes snø der også! Ikke min favoritthobby, men jeg tror jeg må gjøre det fordi snøen som glir av taket er fryktelig tung... Jeg vil jo ikke at verandaen skal knekke sammen heller!

Bildet ble tatt på fjellet, under en skitur for mange år siden. Jeg prøver å si til meg selv at vinter er vakkert, men jeg er rett og slett lei av den nå. Veldig lei! Ikke klarer jeg å motivere meg til å få skiene på beina heller, men jeg håper på fint vær i påsken sånn at jeg kommer meg ut på skitur da! :)

Jeg vil ha vår og komme meg ut på tur!!!
Enn så lenge sitter jeg med kartene mine og legger planer. Året 2013 kommer til å bli et tur-år i stor stil. Det er planen og håpet! :) I år håper jeg å komme meg til noen av Ranas perler som jeg ennå ikke har hatt tid til å besøke; gå Saltfjellet til Saltfjellstua (turistforeninga sin hytte), gjennom Stormdalen og fra Umskaret til Sauvasshytta (også turistforeninga). I tillegg håper jeg å få tid til noen dager i fjellet i Hattfjelldal. Der frister både fjellet og et 20-talls cacher (geocaching).

Nå er det bare å ønske alle en super dag og håpe snøen smelter fort som fy!!! :)

mandag 11. mars 2013

Nymalt salongbord!

I dag satte jeg i gang med å få malt 60-talls salongbordet mitt. Etter en runde med vasking, pussepapir og heftgrunning, fikk det et par strøk med egg-hvit Lady oljemaling.

Siden jeg demonterte bordet før det ble malt, beholdte jeg hylla under i den orginale fargen. Det ble en fin kontrast, synes jeg.

Selv om malingen på bordplata ikke er skikkelig herdet ennå, så måtte jeg sette lysfatet mitt oppå når jeg tok bildet. Det tok jeg bort igjen, for det er bedre å la det herde til i morgen før jeg tar det i bruk for alvor. Dermed blir det ingen kaffekopper på bordet i ettermiddag eller kveld. ;)

Til høyre er et bilde med påminnelse av hvordan bordet var før det fikk ett par strøk maling. Litt av en forvandling, ikke sant? Jeg er veldig fornøyd!!! :)

Snøen laver ned hos oss nå, men snøfillene er så små at det blir heldigvis ikke så mye av den på bakken. Det er veldig bra, for jeg er rimelig lei av å måke snø!

Men snøfall ute gjør det ekstra koselig å være inne!

Ha en superfin kveld, folkens!

lørdag 9. mars 2013

Endelig i gang med invitasjonene!

Nå har jeg utsatt det lenge nok, så i kveld fant jeg ut at jeg bare måtte komme i gang med å lage invitasjonene til konfirmasjonen til den minste av småfolket. Noe av det som skal brukes ble kjøpt på Panduro i Trondheim allerede i fjor vår, så jeg leta frem utstyret og satte hjernen i gang.

Foreløpig er det bare utkast, forsøk som skal studeres, vurderes og korrigeres... ;) Men nå er jeg i det minste kommet i gang. Og de kommer nok til å bli veldig bra, etter hvert...

Bordkort og gavelisteperm skal også lages, men først må invitasjonene bli ferdige - sånn at jeg har et tema å følge. Det blir spennende å se hva jeg får til. Jeg skal holde dere oppdaterte! :)

Apropos oppdatering; i slutten av februar fortalte jeg at jeg hadde et nytt håndarbeidsprosjekt. Jeg er ferdig med tunikaen, men den ble (som vanlig) slett ikke en str. M. Jeg og min (verdens beste) kollega, Kirsti, la den på bordet og målte den når den var ferdig. Målene stemte til str. XL.... Sukk... Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe; Kirsti fikk overta den, selv om den var en smule for stor til henne også, så ville hun ha den - og det var selvsagt helt i orden og veldig hyggelig.

Jeg har lagt opp til et nytt forsøk, langt færre masker og tynnere pinner. La oss håpe det går bedre denne gangen! Eh... jo, det er sånn at jeg var så sur fordi at den andre tunikaen ble for stor, så jeg begynte på et annet prosjekt... en kjole... men jeg SKAL gjøre ferdig den tunikaen til meg selv også... etter hvert...  ;)

Ha en flott lørdagskveld, folkens!

torsdag 7. mars 2013

Påskekrimen er berget!

I dag fant jeg ut at jeg måtte få årets påskekrim i hus. Siden jeg er for lat til å holde tunge bøker gikk jeg inn på Lydbokforlaget og leta opp noen bøker derfra.

Håkan Nesser er en forfatter som jeg ikke har lest noe av tidligere, men han får strålende kritikker som en av de store svenske forfatterne.

Valget falt derfor på hele 6 av hans bøker, på salg, slik at prisen på hele innkjøpet bare ble 274 kroner. Det må kunne klassifiseres som et skikkelig bok-kupp!

Nå har jeg over 53 timer med krim klar på mobilen, det skulle rekke både til tiden før, under og etter påsken, vil jeg tro.

Det fryktelige snøværet som tok knekken på hele vårstemningen, det fortsetter her i Rana. Brøytingen av veiene i sentrumsgatene er elendig, så kjøringen er redusert til et absolutt minimum. All snømåkingen får jeg bare se positivt på; den gir store muskler - noe som sikkert kommer godt med en annen gang!

Håper dere har en flott torsdagskveld ute i den store verden! :)

fredag 1. mars 2013

Go'helg - og en sniktitt på loftstua!

Jeg blir ikke lei av å vise fram de flotte fargerike rosene. De er rett og slett en smilende fargeklatt i stua! :) Jeg tror jeg alltid må ha en fargerik blomst på spisebordet. Men jeg håper rosene varer lenge! :)

De små hjerteskålene fikk jeg i morsdagsgave fra småfolket, med hjertesjokolader i... Jeg fikk også verdens tøffeste skrin, det har jeg på kjøkkenet - så det får jeg vise dere en annen gang. Hjerteskålene er nå fylt med rosafarga dekorsteiner. Jeg trenger litt farge i det grå vinterværet.

Siden helga skal brukes til jobb, blir det bare avslapping den tiden jeg er hjemme. Tacokjøttdeigen til i morgen er ferdig stekt og når jeg bare har fått somlet meg til butikken for å handle salat, så er det kontroll på helge-kos-maten. Taco slår aldri feil - og tydeligvis blir ingen lei av den. ;)

Jeg lovet dere en snik-titt oppe på rommet til minstemann; hyttetur-rommet. Siden jeg fikk lov å ta bilder, så får dere se.

Det er et veldig stort rom. Liggende vindu med panoramautsikt over Mo. Hvit-lut-beisa villmarkspanel på veggene, panel i taket (behandlet på samme måten) og laminatgulv i parkettlignende farge.

Når man tenker på at han har en stor hjørnesofa, skrivepult, kommode, bokhylle, 150 kontinentalseng og likevel god gulvplass, så skjønner dere at rommet er stort!

Ikke rart han er fornøyd! Det er kjempekoselig der.

Jeg ønsker dere alle en riktig koselig helg!

P.S! På lørdag skal Harald ha visninger på hytta... jeg er veldig spent - og litt vemodig... og egentlig litt glad for at jeg slipper (siden jeg skal jobbe natt), for jeg tror det ville blitt en fryktelig tøff psykisk påkjenning å ha visning....