tirsdag 15. mars 2011

Tur til Artfjällsstenen i vintersol!

Nok en solrik morgen. Så klokka ni la jeg i vei fra Sånninggården mot Artflällsstenen, som ligger like over tregrensen i Artfjället. Ca. 880 moh. Når jeg startet hadde jeg 4,79 km i luftlinje fra start til mål. 
 
Så jeg tror ikke jeg lyver når jeg sier jeg har gått ti km hver vei i dag! Stekende sol hele veien. Men ved målet blåste det opp noe skrekkelig. Etter en halv times tid matte jeg gi opp å finne cachen, og starte på veien ned igjen. Heldigvis har jeg gode vindtette klær, så det ble ikke kaldt i vinden.
 
Klokka tolv var jeg tilbake ved bilen. Rimelig grillet i ansiktet (solkrem er for feiginger.....) og en smule, egentlig ekstremt, skuffet over å ikke ha funnet cachen... Etter en bedre middag, av typen "ferdiglaget-varmes i ovnen" og et par timer forran tv, strak ut på sofaen, kan jeg nå vise dere hvor flott det er her i Hemavan i dag! Jeg håper alle har en fin-fin dag! :)

fredag 11. mars 2011

Tur til Stortjønna!

En time og tre og en halv km etter start fra Altern, sitter jeg nå ved Stortjønna og drikker teen min. Null sol, minus tre, men fint likevel. Jeg har klippet Ranatraskenkortet mitt for andre gang, og er veldig fornøyd med det. Snart skal jeg nedover de 3,5 km med nedoverbakker, som var oppoverballer på vei hit. Hvorfor kunne det ikke bare vært oppoverbakker på tur tilbake også? ;) Jeg håper alle har en fin fredag!

onsdag 9. mars 2011

Månedens første turdag!

I morres bestemte jeg meg for å prøve meg på en tur opp til Skistua og Steinbua i Mofjellet. Siden det hadde regna så mye i går, gikk jeg ut fra at jeg kom meg opp til startpunktet på Hammern i dag. Og klokka 09:00 forlot jeg bilen og la i vei oppover de 115 høydemeterne til Skistua. Tjue minutter senere var jeg fremme, kunne klippe det første klippet på årets Ranatrasken kort, signere i "mugler-boka" og starte letinga etter cachen. Siden det var en (?)-cache, var den ei utfordring å finne; innen en radius av 20 meter fra nullpunktet. Joda, jeg gikk systematisk til verks og fant den på det tredje stedet jeg leta! Fornøyd.no!

GPS'en fortalte at det var 1,47km i luftlinje og ytterligere 65 høydemeter til Steinbua og neste cache. Det blåste en del i fjellet i dag, slik at scotersporet jeg fulgte ble borte for meg - men jeg fant nå frem likevel. Steinbua var et skue i det snøkledde landskapet. Jeg gikk inn, fant cachen, og satte meg ned for å drikke te'en min og spise knekkebrød og rosiner. Opp under taket hang en pose med ei gjestebok (eller "mugler-bok" som jeg kaller dem).

Jeg er så utrolig facinert av slike byggverk! Tenk; det er bare stein som er stablet! To vindu var også satt inn, så det var ganske lyst inni bua. Jeg KLØR etter å kunne lage noe sånn som dette selv... Det er til og med bygget en vedovn og pipe i bua, sånn at det er mulig å koke seg kaffe om man vil. Kjelen stod klar på benken.



Etter å ha logget cachen, skrevet i mugler-boka, lagt alt tilbake på plass, pakket bort te og mat, rigget jeg på meg øreproppene - startet lydboka satte kursen de 180 høydemetrene nedover igjen!


Man kan si mye om meg, men at jeg kan kjøre nedover på langrennsski, det ville være å overdrive stort! Så med en gang jeg fant det sterkt savna scotersporet tok jeg av meg skiene og monterte dem på sekken min, og gikk nedover på føttene. Ergo ble turen nedover også en hyggelig fornøyelse! ;)


Utsikten var upåklagelig, til tross for at det var vind og overskya, mellom 0 og +1 grader. Tre timer etter at jeg startet var jeg tilbake ved bilen igjen.

Kakene til den minste gutten min - som blir tenåring i morgen - er ferdiglaget - bursdagsmiddagen skal vi i grove trekk lage ferdig i dag. Blir ørlite spesielt i morgen, når jeg har to tenåringer... Hvor er tiden blitt av? ;) 

Vi gleder oss til kake!!!

tirsdag 8. mars 2011

Ranatrasken, Geocaching og tursesongen 2011!

Værgudene jobber på spreng fremdeles, det er plussgrader og det regner mye, ikke helt riktig nok - men vi går mot vår!

Tursesongen er i planlegging. Jeg er atter en gang utrustet med RANATRASKENKORT, og har sett over postene. Det er 25 turmål totalt sett med Ranatrasken. Og det fantastiske er at 15 av disse turmålene også er steder med cacher (Geocaching)! Nå har vi allerede funnet 8 av dem... men det finnes nå likevel 7 til, pluss en som er på vei til målet!!! Hvis du klikker på linken, kan du laste ned turmålene (hvis du nå bor i Rana, da). 

Dette blir 4. året jeg har Ranatraskenkort, og de tre foregående årene har jeg nådd ca 10 turmål. Fesklausvatnet, Stortjønna, Skistua, Bolna, Hammertjønna, Tortenkøta, Virvasshytta, Mofjellet, Hellerfjellet, Risfjellet, Ravntind, Raudfjellet, Hauknestinden, Skravelhaugen, Haramsvarden, Stangfjellet, Glomdalsvatnet, Granneset og Kubben har jeg allerde vært på de tre foregående årene. Men jeg må jo få nye klipp, på det nye kortet, så jeg må en runde til!

De stedene jeg ikke har vært er; Sauvasshytta, Kvitsteindalstunet, Blakkådalshytta, Saltfjellstua, Blerekan og Slettafjellet. Så jeg håper jeg får besøkt noen av disse stedene i år. (Hvis du klikker på de farga stedsnavnene finner du cachebeskrivelsene - hvis jeg har gjort det rett!)

Jeg kjenner at jeg oppriktig gleder meg til tursesongen begynner. Og det er mer som om jeg hører "Sukk... Nei! Ikke nå igjen... matbokser uten mat... Nei!!!" Men joda, JIPPI!!!

Og jeg håper jeg kan besøke noen av turmålene i løpet av denne måneden, hvis det nå bare ikke skjer noen flere "uhell"! Jeg får heller bare tåle å bli litt våt, til jakke-utfordringen er løst!!! :)

Jeg er HELT sikker på at når årets TURSESONG starter, DA blir livet MAGISK igjen!
Flere som planlegger turer?!?!

torsdag 3. mars 2011

Internett, en verden av muligheter!!!

I en fantastisk verden av internett er det nesten ikke den ting man ikke kan finne ut av. Jeg lar meg ofte imponere. La meg komme med noen eksempler;

For et par år siden skulle småfolket på en festlighet som krevde skjorte og slips. Min kjære var bortreist, ergo var det ingen i huset som kunne knyte slipsknute. Så hva gjør man når det finnes et ferdigknytt slips, og to som bare er ei lang tøyremse? Knyter opp det som er ferdig for å prøve å kopiere på de to andre? Nei, den risikoen tok jeg ikke. Null problem, sa den eldste bukkene bruse, og leta opp youtube. Er det noe problem, liksom? Vel, det gikk som ei kule å få knytt slipsknutene!!!

I høst da jeg skulle bestille bryllupsreisen vår, fant jeg fort ut at SAS og Norwegian var skrekkelig dyre. Ikke for det, det bryllupsreise, men fantes det virkelig ikke noen rimeligere alternativer? Internett er igjen et magisk sted! Jeg husker ikke helt variasjonene i priser da jeg søkte, husker bare at de var store. I dag søkte jeg opp samme reisen og prisene varierte fra kr 17.258,- med Lufthansa, til kr 9.508,- med SAS. Jeg valgte en reise med Air Berlin, som da kostet oss den nette sum á kr 5.608,- (ca 33% av prisen hos Lufthansa, og ca 58% av prisen hos SAS). En mellomlanding i Berlin på vei nedover spiller vel liten rolle?

Da vi til bryllupet skulle finne en fotograf som kunne stille opp hele dagen, var utfordringen stor. Siden bryllupet skulle være så langt fra der vi bor, på et sted vi ikke egentlig kjenner en eneste sjel, måtte internett igjen stille opp! Hvor finner man en fotograf eller fotograf-spire? Jo, med en annonse på internett dukket det opp mange som kom med sine tilbud. Etter å ha vurdert 26 alternativer, gjorde vi et valg, tok en sjanse på en fotograf vi ikke hadde hørt et ord om. Og vi er strålende fornøyde!

Når jeg sitter og skal finne inspirasjon til invitasjoner og bursdagskort, et googlesøk - trykke på bilder, og VIPS! der dukker det opp en masse forskjellige idéer.

Bake en kake? I dag er kokebøker og bakebøker unødvendige, alt finnes ute på det store internettet! Det er bare å søke og finne den kaken du har lyst på! Og mange steder kan du også se en film som viser fremgangsmåten. Kan det bli enklere?

Og skulle du nå ønske deg noe som rett og slett ikke er mulig å få tak i her i Norge, eller som er ekstremt mye dyrere her i landet, ja, da er det bare å bestille det fra det store utland! Ang. dette har jeg et godt eksempel; min sønn ønsket seg en spesiell bok om Bob Marley. Ingen av de norske internett bokhandlerne hadde den, ikke mulig å få tak i - fikk vi beskjed om overalt. Et raskt nettsøk i det store utland, ga oss napp hos et amerikansk firma. To uker etterpå var boken i hendene på en fornøyd tenåring!

Verden er blitt mye mindre, gitt oss større muligheter, gjort drømmer tilgjengelige, gjort livet enklere og skapt en enorm frihet for oss som velger å verdsette "det store, svære cyberspace"!!!

Takk for oppmerksomheten, og ha en surfende god ettermiddag!!!